Animation som andas nyfikenhet

Världen är inte svartvit. Den är spretig, nyansrik och i ständig utveckling. För att porträttera den behöver vi utmana existerande normer, hitta nya perspektiv och ifrågasätta gamla sanningar - men samtidigt stå stadigt i det som människor bryr sig om. Skapa engagemang, förståelse, intresse och förvandla det till handling. Tänk huvudet bland molnen, men fötterna på marken. Precis det som animation ger så stora möjligheter till.

Soja är en animationsstudio som funnits sedan 2010. Vi är ett gäng producenter, illustratörer och animatörer som bestämt oss för att kombinera det vi kan bäst med det vi bryr oss om mest. Därför hjälper vi uppdragsgivare som gör världen lite bättre att nå ännu längre och till vår hjälp har vi animation och motion design. Till exempel genom en interaktiv kärlekshistoria för Plan International Sverige eller utbildningsmaterial om våld i vårdnadstvister för Brottsoffermyndigheten.

Animation ses ofta som en genre, men vi vet att det egentligen är ett hemligt vapen. Det ger möjligheten att skapa ett visuellt uttryck som målgruppen känner igen på en sekund, att berätta om människor på ett inkluderande och normkritiskt sätt, och berätta om platser och situationer som en kamera inte når.

Curiosity in full color är vårt motto, vår process, vårt löfte. Vi är nyfikna på världen, hur den ser ut, har sett ut och kan komma att se ut, på människor och deras berättelser, och på hur saker funkar. Det hjälper oss att komma in med ett utifrån-perspektiv och hitta nya sätt att förklara krångliga saker, hitta engagerande vinklar och berätta på inspirerande sätt.

Vi kanaliserar sedan den nyfikenheten genom det vi kallar för in full color. Det handlar om att använda alla verktyg och nyanser, all expertis och hantverksskicklighet för att berätta. Vi tror på inkluderande både kommunikation och animation och att berätta om världen i full färg är vårt sätt att försäkra oss om att budskapet blir tillgängligt och intressant för så många människor som möjligt. Inom och ofta bortom målgruppen.

Våra uppdragsgivare finns över hela Sverige och utomlands. Vissa har stenkoll på animation, andra är vana kommunikationsbeställare, och vissa har ingen erfarenhet alls av beställa kommunikation. Vår process går ut på att när vi tillsammans formulerat uppdraget så tar vi över stafettpinnen och driver projektet framåt. 

Vi skapar också originalprojekt, som den romantiska komedin Topp 3 som du kan se på SF Anytime och barn-TV-serien Sånger med Superkompisarna som du kan se på SVT Play. Båda projekten distribueras i Sverige av Folkets bio, kontakta Rose-Marie Strand om du vill visa Topp 3 eller Sånger med Superkompisarna för publik. 

Teamet

––  i full färg

Jakob Nyström

Animation Supervisor

Salla Lehmus

Animation Director

David Karlström

Art Director

Joona Aalto

Art Director

Line Hagsand

Animator

Daniel Elv-Forsén

Animator